ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ | Βιβλιοθήκη | Τουρισμός | Γεύσεις | Τέχνες | Απόψεις |

ΟΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ …

Σεπτέμβριος: Ένας από τους μήνες που απασχολεί έντονα την Ελληνική κοινωνία. Κάνοντας αρχή από τα παιδιά και την έναρξη της σχολικής δραστηριότητας που ενδιαφέρει όλη την Ελλάδα, ένα άλλο εξ ίσου σημαντικό γεγονός χαρακτηρίζει τον 9ο μήνα του χρόνου.

Τρύγος. Σημαντική στιγμή, σπουδαία εποχή. Απλή, συνηθισμένη διαδικασία χρόνια τώρα το μάζεμα των σταφυλιών και ύστερα από τη σχετική διαδικασία (στύψιμο-μούστος κ.α.) έχουμε την παραγωγή του κρασιού.
Ενός προϊόντος σημαντικού για την Ελληνική οικογένεια, την παραγωγική διαδικασία την οικονομία της χώρας. Μη ξεχνάμε ότι τα τελευταία κυρίως χρόνια η Πατρίδα μας έχει να επιδείξει αξιόλογα προϊόντα του οίνου όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά κυρίως στο εξωτερικό με τζίρο αρκετών εκατομμυρίων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εργατικής τάξης.

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» έλεγαν οι παλαιότεροι και μάλλον είχαν δίκιο. Γιατί εκτός από τους χιλιάδες φίλους και ένθερμους οπαδούς του κρασιού, έχουμε οικογένειες που ασχολούνται και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από την παραγωγή, εμφιάλωση και διακίνηση του κρασιού στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Σημαντικό διακριτικό κάθε κρασιού είναι το χρώμα του. Τα κρασιά διακρίνονται γενικά σε λευκά, κόκκινα και ροζέ. Πάντως είναι λαθεμένη η άποψη πως το χρώμα του σταφυλιού καθορίζει και το χρώμα του κρασιού.
Τα στερεά μέρη (στέμφυλα) του σταφυλιού που μετέχουν στη διαδικασία της ζύμωσης δίνουν το χρώμα στο κρασί.

red-wine

Επίσης τα κρασιά μπορεί να ταξινομηθούν σε ξηρά, γλυκά και ημίγλυκα.
Κύριες περιοχές παραγωγής κρασιού είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη. Επίσης υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου.
Στην περιοχή μας το κτήμα Μερκούρη όπως και τα αντίστοιχα Μπριζίκη αλλά και του Σταυρόπουλου, προσφέρουν αξιόλογες ποικιλίες κρασιών κυρίως από φιλέρι και ροδίτη ικανές να ικανοποιήσουν και τα πιο δύσκολα γούστα.
Επίσης η Νεμέα φημίζεται για το περίφημο κόκκινο κρασί της όπως και η Σαντορίνη για τα κρασιά της με τις πολλές δυνατότητες.

Win New Deals With Kroger Weekly Ads at www.krogerfeedback.com

Να μην αδικήσουμε και τα Μεσόγεια με την ποικιλία ασύρτικο που έχει αρκετούς φανατικούς οπαδούς.
Σαν μεσογειακός λαός έχουμε παράδοση στην κατανάλωση του κρασιού.
Αυτό έδωσε τη αφορμή σε διάφορους ερευνητές χρόνια πριν, να μελετήσουν τα συστατικά του, σχετικά με το επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Μέσα από αυτή την έρευνα προέκυψαν στοιχεία που πράγματι προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Π.Χ. Πόσο κρασί πρέπει να πίνουμε; Να προτιμάμε λευκό, κόκκινο ή ροζέ; Βλάπτει ή ωφελεί την καρδιά μας; Ποιο κρασί ταιριάζει με το ψάρι και ποιο με το κρέας;
Μια γενική απάντηση δηλώνει ότι το κόκκινο κρασί ωφελεί την καρδιά λόγω των ουσιών που περιέχει.

Επίσης οι ειδικοί του κρασιού συνιστούν το λευκό κρασί στο αυγό, το ψάρι και τα λευκά κρέατα ενώ το κόκκινο με κόκκινα κρέατα και κυνήγι. Μη ξεχνάμε ότι για το επιδόρπιο ταιριάζουν καλύτερα το γλυκά κρασιά.

Αν ρωτάμε για το σερβίρισμα, το λευκό κρασί πρέπει να σερβίρετε σε κολονάτα ποτήρια με μικρότερη διάμετρο του πάνω μέρους του ποτηριού.
Κρατάμε το ποτήρι από το πόδι για να απολαμβάνουμε καλύτερα τα αρώματά του αλλά και να μην μεταδίδουμε τη θερμοκρασία του χεριού μας.
Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κάποιος να γνωρίσει σε βάθος αυτόν τον υπέροχο κόσμο του κρασιού και των απολαύσεων του.
Έχει χαρακτηρισθεί σαν μαγικό προϊόν μια και η διαδικασία παραγωγής του σχετίζεται με τη γη, την οικογένεια και την οικονομία.
Μπορεί ο καθένας μας ν’ απολαύσει ένα μπουκάλι κρασί παρέα με φίλους γιατί το κρασί είναι η διασκέδαση και η απόλαυσή του προσωπικό γούστο.

wine-serving

Το ότι το κρασί έχει σχέση με τη διασκέδαση όχι μόνο είναι γνωστό αλλά έχει απασχολήσει ποιητές, πεζογράφους, στιχουργούς και συνθέτες, χρόνια πολλά πριν.
Ιστορίες και ευτράπελα έχουν γραφτεί κατά κόρον στα διάφορα κυρίως σπιτικά πατη
τήρια. Η διασκέδαση συνδυασμένη με τραγούδια, μεζέδες και χορό ήταν απαραίτητη κατά τη διαδικασία του πατήματος των σταφυλιών. Φυσικά έχει μείνει ακόμα και σήμερα στις μέρες μας, το σχόλιο για όποιον δεν χορεύει καλά. «Αυτός δεν χορεύει, σταφύλια πατάει».
Μαζευόταν το σόι και η γειτονιά, μια οικογένεια και μια παρέα όλοι και μετά τα πειράγ ματα, τα αστεία και τα ανέκδοτα, άρχιζε το φαγοπότι και σιγά-σιγά το πλύσιμο των ποδιών και το ανέβασμα στο πατητήρι. Ήταν χαρά, θέληση, διασκέδαση και εμπειρία το να μπεις στο πατητήρι. Αν υπήρχε μάλιστα και φωτογραφική μηχανή τότε οι στάσεις και οι γκριμάτσες των πρωταγωνιστών φιγουράρουν ακόμα και σήμερα στα διάφορα οικογενειακά άλμπουμ.

Αλλά και τα τραγούδια του κρασιού έχουν μείνει αθάνατα. Σε κάθε παρέα και σε κάθε ευκαιρία οινοκατάνυξης τα συγκεκριμένα τραγούδια έχουν την τιμητική τους.
«Ακόμα ένα ποτηράκι, ακόμα ένα τραγουδάκι» είναι απαραίτητα για να συνοδεύσουν το μεζεδάκι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρασοκατάνυξης. Και μπορεί τα τραγούδια του κρασιού να μη έχουν χάσει τους φίλους του, χάθηκε όμως λόγω και της εξέλιξης το θρυλικό κόμμα των «βαρελοφρόνων». Οι νεότεροι βέβαια αγνοούν την ύπαρξη του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα σκάσουν ένα όμορφο χαμόγελο στη θύμηση του.
Τούτο το κείμενο θα μπορούσε να περιέχει κι ένα ευχαριστώ στον μεγάλο μπεκρή του
Ελληνικού κινηματογράφου, τον Ορέστη Μακρή.
Ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται.
Στην υγεία μας ….. ρε παιδιά!!!

Ελοραματιστής

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.